Paip singki kitak blocked? Cuba lok 5 tips mudah tok!

Paip singki kitak tersumbat? Aik nya udah bertakung? Sebenarnya ada banyak sebab yang boleh molah paip singki kitak tersumbat, tapi selalunya disebabkan oleh sisa makanan nok terperangkap dalam saluran paip ya, lebih-lebih agik makanan yang berlemak. Ada macam-macam cara kitak boleh molah untuk settlekan masalah paip tersumbat kedak tok. Mun kitak mok senang, kitak boleh cari dan upah plumber atau tukang paip berdekatan. Tapi biasanya kita hanya perlu cari tukang paip mun block dalam paip ya udah teruk. Usaha cari tukang paip ya pun kadang-kadang nang memeningkan kepala, apa lagi bayarannya – nang mahal sikit mun problem ya teruk. Mungkin ada antara kita yang sik mampu.

Sebelum kitak upah tukang paip untuk settlekan problem tok, apa kata kitak cuba cara DIY dalam infografik dibah tok. Ne tauk lepas korek-korek sikit, tuang sia tabur sitok alu clear saluran paip kitak. Bahan-bahan yang kitak perlukan pun senang dicari. Mun kitak raon-raon supermarket pun gerenti boleh jumpa bahan-bahan tok:

  • Penyangkut baju lama.
  • Garam kasar.
  • Aik panas.
  • Cuka.
  • Baking soda.
  • Sabun pencuci pinggan mangkuk.
  • Tools (jika perlu).

Tanpa membuang masa agik, jom kita baca dan follow instructions infografik tok.

1. Tip first skali, kamek orang sarankan kita makei besi penyangkut baju lama di rumah untuk cungkil paip yang block ya. Untuk cara tok, kitak perlu ada playar untuk potong penyangkut baju ya sebelum kitak dapat lipat nya ikut bentuk dalam gambar.

2. Tip kedua agik senang – combo garam kasar ngan aik panas. Nang boleh tahan kuasa melarutnya.

 

5. Sik dapat juak? Sikda hal. Try kitak bukak perangkap paip singki ya.

 

Sementara ya, teruskan bersama JobPro kerana plumbing service nang akan datang ke platform tok sik lama agik. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat!